Herken je dat? Je staat voor het wijnschap en de stress raast al door je lichaam omdat je niet weet waar je het zoeken moet. En dan variëren de prijzen ook nog eens enorm... Maar waarom eigenlijk? In deze blog geef ik een inkijkje achter de schermen zodat jij voortaan zelf kan bepalen wat een fles waard is.
Wijn heb je niet zomaar en vereist een lang proces op zowel het land als in de wijnkelder. In het gunstigste geval heb je in anderhalf jaar tijd een wijn gemaakt. Tja we hebben te maken met de natuur en dat vraagt om geduld. Het romantische beeld van een wijngaard is vaak het plaatje in de zomer wanneer je als consument van het eindresultaat mag genieten. Je kan je voorstellen dat de keuzes die gemaakt worden in die anderhalf jaar tijd uiteindelijk z'n effecten zal hebben op de uiteindelijke prijs. Het meeste werk is manueel en arbeidsintensief en dat kost geld. De grote commerciële spelers hebben dan ook zoveel mogelijk geautomatiseerd om de prijs te drukken maar dat gaat ook zeker ten koste van de kwaliteit. Hieronder schets ik een beeld van de wijnboer die alles handmatig en zo natuurlijk mogelijk aanpakt. Een wijnstok geeft 1x per jaar vruchten en elk seizoen draagt zijn steentje bij aan het uiteindelijke resultaat.
Winter
In de winter verliest de plant zijn bladeren en gaat in de slaapstand. De belangrijkste taken zijn snoeien en opbinden van takken om de plant voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen. Snoeien wordt beschouwd als een van de belangrijkste taken omdat dit de basis is voor de groei van de plant en dus de kwaliteit van de druiven. Elke plant wordt individueel geanalyseerd om vervolgens de juiste takken te snoeien. Je kan je voorstellen dat dit een erg intensieve taak is, zeker als een wijngaard op een schuine helling ligt.
Lente
Tijdens de lente worden nieuwe wijnstokken geplant, staan de wijnstokken in bloei en liggen bedreigingen op de loer. Om de kwaliteit van de druiven te waarborgen worden overtollige scheuten met de hand geplukt, zodat meer energie naar de trossen gaat. Daarnaast wordt veel aandacht besteedt aan de weerstand van de planten door gewasbescherming en de biodiversiteit op peil te houden. Afhankelijk van de stijl van de wijnboer kan dit met natuurlijke middelen of chemische middelen. Hoe natuurlijker hoe meer moeite er in dit deel van het proces zit.
Zomer
In de zomer gaan de werkzaamheden uit de lente vrolijk door. Overbodige druiventrossen en scheuten worden verwijderd en de wijnboer blijft druk in de weer met het op peil houden van de biodiversiteit en gewasbescherming. De voorbereidingen voor de oogst zijn in volle gang en de spanning en sensatie lopen op. De druiven moeten voldoende rijp zijn maar mogen niet te rijp zijn om uiteindelijk een wijn van goede kwaliteit te maken. Een dag te vroeg of te laat kan al grote gevolgen hebben. Meten is weten, dus de weerberichten worden nauw in de gaten gehouden en de druiven worden continu gemeten op de hoeveelheid suikers en zuren.
Herfst
Oogsttijd, de drukste en spannendste periode in de wijngaard. Spannend omdat er veel bedreigingen op de loer liggen en druk omdat alles heel snel moet. Rijp fruit is kwetsbaar voor insecten en rotting dus daarom is het zorgvuldig selecteren van de juiste druiven en snelheid van belang.
Een jaar verder en er kan eindelijk wijn gemaakt worden! Het proces verplaatst zich nu van de wijngaard richting de wijnkelder. Het druivensap wordt vergist waardoor de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol en voîla je hebt wijn. Of nouja, zo ongeveer want na de vergisting is de wijn nog niet lekker en moet deze nog vele maanden (of soms jaren) rijpen. Afhankelijk van de gewenste wijn is het nu aan de wijnmaker om te bepalen hoe de wijnen te laten rijpen.
Nu weet je hoeveel bloed, zweet en tranen erbij komen kijken om een fles wijn te maken. Met deze kennis ben ik zelf wijnen anders gaan waarderen. Ik drink het liefst wijnen die met zorg, aandacht en vanuit passie tot stand zijn gekomen in plaats vanuit commercieel belang. In de supermarkt zal je die weinig tegen komen. Dus mijn advies: ga naar een speciaalzaak die directe contacten heeft met de wijnhuizen en die je alles kan vertellen over de inhoud van een fles en het wijnhuis. Zo breng je ook gelijk dat romantische vakantiegevoel even naar huis.
Comentários