top of page

Piwis: wijnen van de toekomst 

Als je een beetje wijnkenner bent, heb je misschien wel eens gehoord van Piwi-druiven. Maar wat zijn Piwi's eigenlijk? Laten we dat eens even uitleggen. Piwi's zijn niet zomaar druiven, ze zijn speciaal gekweekt om beter bestand te zijn tegen schimmels. Dat betekent minder chemische bestrijdingsmiddelen en een betere oogst. Klinkt goed, toch?


Wat zijn Piwi's precies?

Piwi staat voor "Pilswiederstandsfähig," wat "schimmelresistent" betekent. Deze druiven zijn een kruising tussen de klassieke vitis vinifera en Amerikaanse of Aziatische druivenrassen. Ze zijn speciaal gemaakt om schimmelziekten te weerstaan. De Vitis vinifera is een druivenras waar in principe alle wijnen van worden gemaakt. Variëteiten die behoren tot de vitis vinifera familie zijn bijvoorbeeld: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon. Dat zijn waarschijnlijk wel bekende namen voor velen. Een Piwi is een nieuw druivenras dat deels afstamt van de Vitis vinifera en deels van een ander ras. En dit is belangrijk om te weten, omdat in de wijnindustrie wordt gedacht dat er alleen maar lekkere en drinkbare wijnen van de vitis vinifera gemaakt kunnen worden. 


Voordelen van Piwi's voor wijnbouwers en wijnliefhebbers

Piwi-druiven hebben veel voordelen:

  1. Schimmelresistentie: Ze zijn beter bestand tegen schimmels. Dat betekent minder chemische bestrijdingsmiddelen. Goed voor het milieu en het bespaart arbeid met als resultaat dat de productie goedkoper kan.

  2. Hoger Suikergehalte: Piwi's bevatten van nature meer suiker. Dat is handig in koelere klimaten, zoals in Nederland. Minder zure wijnen, dus.


Populaire Piwi-druivenrassen en hun kenmerken

Laten we eens kijken naar een paar bekende Piwi-druiven:

  • Johanniter: Deze druif maakt een wijn die lijkt op Riesling, maar met een hint van Pinot Gris. De wijn heeft een fijne, fruitige geur met tonen van meloen en grapefruit. De smaak is fris met een klein bittertje.

  • Solaris: Solaris druiven hebben een hoog suikergehalte en behouden hun zuurgraad. Deze druif is ideaal voor stevige, fruitige witte wijnen en zelfs dessertwijnen. De wijn ruikt licht fruitig, vaak naar ananas en hazelnoot.


Hoe worden Piwi's gekweekt?

Duitsland is koploper in de teelt van Piwi's. Het wijnbouwinstituut in Freiburg houdt zich bezig met de kweek van Piwi-druiven. Piwi's worden gekweekt door verschillende druivenrassen te kruisen. Dit kan jaren duren. Het doel is om een nieuwe variëteit te maken die resistent is tegen ziekten en goed presteert in verschillende klimaten. Een beetje zoals het fokken van een superhond, maar dan voor wijn.


Milieu-impact van Piwi's

Piwi's zijn beter voor het milieu. Minder schimmels betekent minder chemicaliën. Piwi's zijn de milieuvriendelijke keuze voor wijnbouwers. Ze zijn duurzaam en efficiënt. Zeker in landen met natte lentes en zomerz zijn Piwi’s een redding voor de wijngaarden. 


Uitdagingen en kritiek

Er zijn ook uitdagingen. Sommige wijnbouwers vinden dat Piwi's niet dezelfde kwaliteit bieden als traditionele druiven. Ze klagen soms over een muskusachtige geur, ook wel "foxy" genoemd. Maar steeds meer wijnbouwers bewijzen dat je met Piwi's wijnen van topkwaliteit kunt maken. En zoals altijd zijn er enorme verschillen in de productie omdat de kennis en kunde van de maker net zo belangrijk is als de ingrediënten. 


Reacties van de wijnindustrie en consumenten

De meningen zijn verdeeld. Traditionele wijnmakers zijn vaak sceptisch, terwijl jonge wijnmakers Piwi's omarmen. Wijnsnobs houden graag vast aan bekende karakteristieken die zij herkennen in de wijn en zien alles wat daarvan afwijkt als “slecht”. Tja bij elke verandering heb je te maken met voor- en tegenstanders en dit is niet anders. Aangezien er in verhouding nog erg weinig Piwi wijnen worden gemaakt zullen de meeste consumenten geen flauw idee hebben wat ze kunnen verwachten van dit soort wijnen. Mijn advies; laat je vooral niet beïnvloeden door meningen maar oordeel zelf door eens een aantal Piwi wijnen te proeven. 


Piwi-wijnen die ik kan aanbevelen

Tijdens een wijnreis naar Cahors ontdekten we een wijn gemaakt van hybride druivenrassen. Deze wijn, Colibri Blanc van Domaine Le Passelys, is gemaakt van Souvignier Gris en Muscaris. Deze wijn is zeer aromatisch en bloemig en vooral ook heerlijk fris. Wat voor de regio van Cahors behoorlijk uniek is. Aanrader dus! 


Dichter bij huis in Nederland zijn inmiddels de meeste wijnen gemaakt van Piwi’s. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld omdat ik werk op Betuws Wijndomein maar dat is natuurlijk ook met een reden. Zij maken top wijnen van enkel Piwi’s. Mijn aanraders van hun zijn de Blanc de Noir, Cuvee 2023 en Cuvee Signature. 


Dan ten slotte wil ik natuurlijk afsluiten met mijn eigen wijn: Debuut Druppel 2023. Deze wijn is gemaakt van Souvignier Gris, Johanniter, Solaris, Muscaris en Villaris. Deze blend combineert frisheid, body en heerlijke aroma's. Ik ben er natuurlijk fan van en zou deze wijn kunnen vergelijken als een combinatie tussen Riesling en Gruner Veltliner. 



De toekomst van Piwi's in de wijnindustrie

De toekomst van Piwi's ziet er goed uit. Ze bieden een duurzame oplossing voor de uitdagingen van de moderne wijnbouw. Dus, als je je afvraagt of je geweldige wijn kunt maken van deze nieuwe variëteiten, dan is het antwoord volmondig JA!



Wil je meer leren over de fascinerende wereld van Piwi-druiven boek dan een proeverij aan huis waarin ik je natuurlijk kan laten proeven zodat je zelf mag oordelen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte als er een nieuw artikel online staat.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page