Welkom in de nieuwe wereld... van Nederlandse wijn
Als ik aan mensen vertel dat ik op een wijngaard in Nederland werk, krijg ik vaak dezelfde reactie: “Een wijngaard in Nederland?!" Hier kan je toch geen wijn maken?”. Nou dus wel! En er worden inmiddels heel goede wijnen geproduceerd in Nederland. Wijnen uit Nederland zijn in opkomst en de kans is groot dat je bij je volgende bezoekje aan een restaurant of wijnbar een Nederlandse wijn op de kaart ziet staan. Maar Nederland was niet altijd geschikt voor de wijn, er zijn 3 grote verklaringen waarom er steeds beter wijn wordt gemaakt in ons kikkerlandje.
Klimaatverandering: elk nadeel heb zijn voordeel
Nederland en wijn. Meer dan 10 jaar geleden had deze combinatie meer weg van een slechte grap dan van een succesverhaal. Maar de wereld verandert, en daarmee ook het klimaat. De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt, de groeiseizoenen verlengen en er is meer zon. Er zijn al specifieke druivenrassen zoals Solaris die 20 jaar geleden zijn geplant en inmiddels te rijp worden in het Nederlandse klimaat. Wat eens ondenkbaar was, wordt nu realiteit: de lage landen transformeren langzaam maar zeker in een vruchtbare grond voor wijnstokken.
Nieuwe Druivenrassen: De wetenschap helpt een handje
The weather right? Het favoriete onderwerp op de werkvloer, en houdt ook de wijnboeren bezig. Eindeloze Nederlandse regenbuien en verrassend warme zomeravonden zijn het recept voor ongenode gasten zoals schimmels. Maar, geen nood! De wetenschap staat niet aan de zijlijn toe te kijken. Integendeel, onze telers en knappe koppen van verschillende universiteiten zijn druk bezig met het kruisen van druivenrassen om nieuwe varianten te ontwikkelen die resistenter zijn tegen schimmels. Een ander voordeel van die resistente rassen is dat een wijnboer minder middelen hoeft te gebruiken om zijn planten te beschermen.
Kennis is macht... en smaak
Met de toename van het aantal wijngaarden groeit ook de expertise. Nederlandse wijnmakers zijn niet bang om te experimenteren en te leren. Dat is ook nodig als je niet kan teren op de kennis en expertise van je voorouders. Een echte wijnboer zal je adviseren om veel fouten te maken om zo het meest te kunnen leren. Daarnaast zijn er inmiddels wijngaarden met 20 jaar ervaring of meer en dat doet de kwaliteit van de wijnen goed.
Our 12 points go to…
"Is Nederlandse wijn écht goed?" hoor ik je vragen. Het antwoord ligt in de cijfers en de smaaktesten. Met meer dan 1 miljoen flessen geproduceerd in recente jaren en een stijgende interesse van sommeliers en wijnliefhebbers, begint Nederland zijn stempel te drukken op de wijnwereld. Net zoals overal zijn er kwaliteitsverschillen dus laat je niet uit het veld slaan als je pech hebt met een “slechte” Nederlandse wijn.
De toekomst: zonnig met kans op wijn
Terwijl klimaatverandering een uitdaging blijft, biedt het ook kansen. Nederland wordt steeds geschikter voor verschillende druivenrassen terwijl ze in het zuiden van Europa aan het vechten zijn tegen de droogte en de hitte en het daar steeds lastiger wordt om goede wijn te maken.
Verken je eigen achtertuin
De Nederlandse wijnwereld is rijk en divers, en het avontuur ligt letterlijk om de hoek. Van Limburg tot Friesland, in elke provincie vindt je wijngaarden met een eigen verhaal en smaakprofiel. Dus waarom niet een bezoekje plannen aan een van deze verborgen parels? Proef, ontdek, en wie weet vind je je nieuwe favoriete wijn wel dichter bij huis dan je denkt.
Tot slot
Dus nu weet je het. Nederlandse wijn is helemaal the bomb! Als je de volgende keer in een restaurant of wijnbar bent, durf dan eens te vragen naar een lokale wijn. Je zult verrast zijn door de kwaliteit en misschien zelfs een nieuwe favoriet ontdekken. Proost, op de Nederlandse wijn!
Opmerkingen